علت پرتوقع بودن فرزندان
-
پر توقع بودن والدین
پر توقع بودن والدین قطعا یکی از دلایل پر توقع شدن فرزندان است. وقتی فرزندان شاهد رفتارهای والدین خود هستند پر توقع بودن را یاد می گیرند و آنها را الگوی خود قرار می دهند. به طور مثال وقتی پدر خانواده از غذای تدارک دیده همسرش ایراد می گیرد و مدام غر می زند، و تشکر و قدر دانی نمی کند، یا مادر خانواده از لوازم و میوه های خرید کرده همسرش ایراد می گیرد، همه این مسائل به صورت غیر مستقیم بر روی فرزند تاثیر گذاشته و پر توقع بودن و ناسپاسی را در او می پروراند. -
محبت زیاد و حمایت افراطی
اینکه باید به فرزندانتان محبت کنید امری طبیعی است و والدین باید حامی فرزندانشان باشند. اما باید مراقبت این مسئله باشید که محبت و حمایت از فرزندان به صورت افراطی انجام نشود. به طور مثال فرزندان باید بدانند که کارهای شخصی خودشان را باید انجام دهند. اما ممکن است والدین از سر دلسوزی باعث شوند که فرزندان کارهای شخصی خود را انجام نداده و بی مسئولیت بار بیایند. رابطه والدین با فرزندان باید به گونه ای باشد که حس مسئولیت در فرزندان تقویت شود. - گاهی اوقات نیز والدین به خاطر درس فرزندانشان هیچ مسئولیتی را به آنها نمی دهند و حتی برای فرزندشان سینی میوه و چای و … می آورند. این کار علاوه بر این که اعتماد به نفس فرزندشان را کم می کند، اینگونه محبت های افراطی و بی جا، آنها را وابسته کرده و کم کم انتظارات و توقعات آنها را بیشتر کرده و توقع دارند دیگران کارهای آنها را انجام دهند.
اما راهکار چیست:
- پیش از هر چیزی والدین باید خصوصیات اخلاقی و شخصیتی فرزند خود را بشناسند. به اینصورت که بدانند چه چیزی بیشتر از موجب خوشحالی و ناراحتی، تنبیه و تشویق فرزندتان می شود. شناخت کافی از کودک می تواند در تربیت وی نقش عظیمی داشته باشد. چراکه ممکن است شما به اشتباه کاری را انجام دهید که تصور کنید مفید بوده در صورتی که باعث ایجاد توقع زیاد در کودک می شود. البته مراجعه به یک روانشناس کودک در بهبود روند تربیتی بسیار موثر می باشد.
- کودکان در سنین پایین از اولین افرادی که الگو برداری می کنند پدر و مادر می باشد. بنابراین نوع رفتار والدین تاثیر مستقیم روی تربیت کودک دارد. اگر خانواده و والدین افرادی شکر گذاری باشند کودک نیز از آنها الگو برداری کرده و توقعات اضافی و بی دلیل را کاهش می دهد.
- ارتباطات اجتماعی روی سلایق و دائقه های روانی افراد تاثیر گذار است. هر فردی در هر سن و سالی که باشد از معاشرت ها و ارتباطات خود تاثیر جدی می گیرد. معمولا افرادی که با خانواده هایی که هم سطح یا پایین تر از خودشان باشند، رفت و آمد کنند، حس شکرگذاری و تشکر در آنها و خانوادشان تقویت می شود و حس رضایتمندی بیشتری دارند. اما در صورتی که با افرادی که مرفه تر و در سطح بالاتری قرار داشته باشند، معاشرت کند، انتظارات و توقعات فرزندانشان بالاتر رفته و حس رضایت کمتری دارند و از امکانات و شرایط فعلی خود راضی نیستند. بنابراین والدین باید دقت کنند که با چه کسانی معاشرت می کنند و با مدیریتی که در روابط خانوادگی انجام می دهند، حس رضایت و سپاسگزاری را در فرزندانتان تقویت کنید.
نتیجه گیری
امروزه تشویق کردن فرزندان و پاداش دادن به آنها یکی از رفتارهای مثبتی است که والدین به جهت تربیت فرزندانشان انجام می دهند. برای اینکه یک رفتار خوب را در فرزندانتان تقویت کنید باید او را مورد تشویق قرار دهید و پاداش کار خوب او را بدهید. اما در گام اول باید بدانید که پاداش باید متناسب با کاری که فرزندتان انجام داده باشد. اگر رفتار و پاداش با یکدیگر همخونی نداشته باشد باعث می شود که بچه پرتوقع می شود. به طور مثال وقتی به فرزندتان می گویید اگر نمره خوب در درس ریاضی بیاوری، به عنوان جایزه به او کامپیوتر شخصی می دهید و یا اینکه در قبال غذا خوردن، او را به شهربازی می برید و به او اجازه می دهید که از همه وسایل های بازی استفاده کند، پاداشی بیشتر از کاری که او انجام داده به او می دهید و تناسبی با کار او ندارد. همچنین همیشه نباید از پول یا خرید به عنوان پاداش استفاده کنید. گاهی وقت ها رفتن به مهمانی، بازی کردن، خوراکی و اسباب بازی را می توانید به عنوان پاداش در نظر بگیرید. تربیت کردن فرزندان از اهمیت ویزه ای برخوردار است و والدین باید از سنین کودکی در تربیت فرزندانشان دقت لازم را انجام دهند زیرا بعد از شکل گیری شخصیت کودک اصلاح کردن آن به سختی صورت می گیرد و والدین را دچار مشکل می کند. در موارد حاد مراجعه به روانشناس کودک و نوجوان برای پیدا کردن مسیر تربیتی فرزندان توصیه می شود و می تواند والدین را در این زمینه راهنمایی کند.